středa 14. května 2014

Zápisky z Minsku

Minsk má víc než dva miliony obyvatel. Příjemné zelené město, ani vám nepřijde, že jste přijeli do diktatury, připadáte si jako v Praze. Bělorusové dokázali dovést k dokonalosti pražské nářečí a tak v Minsku jdete po vulici, míjíte obchod, kde se prodává vobuv a tak podobně. Jako od Pražáka.

Vybrat si z bankomatu milion je super pocit až do té doby, než zjistíte, jak neuvěřitelně otravné je hledat v přeplněné peněžence stotisícové částky na každý oběd, dvacet pět tisíc za točené pivo nebo tři tisíce sedm set za žeton na metro. Jak tak dostáváte v obchodech „sdáču“ v bankovkách o hodnotě 100 a 50 běloruských rublů (necelých dvacet a necelých deset haléřů, tudíž peníze, kterými se nedá zaplatit ani tady), do peněženky se vám to nevejde a plní se vám všechny kapsy, což činí hledání jakékoli bankovky o normální hodnotě (tj. nad deset tisíc rublů) velmi obtížným. Nehledě na to, že mají všechny podobnou barvu ve škále zhruba od světle hnědé přes světle hnědozelenou po světle hnědočervenou. Kdyby někomu z vás chyběly bankovky v Monopolech, něco vám přivezu. Bude to stoprocentně levnější, než kupovat balíček hracích peněz.

Centrum starého Minsku má dvě ulice na délku a možná tři na šířku. Hned vedle něj stojí krásně hranatý mramorovo-prosklený palác republiky zhruba o dvojnásobné rozloze. Takže asi něco tak jako Varšava. Centrum je upravené, čisté a stojí v něm krásně opravené historické domy. Asi čtyři.





Většina turistických prospektů láká v Minsku jako na jednu z největších atrakcí na stadion Dinama. „Krásná budova ze třicátých let, dějiště fotbalových utkání olympiády 1980, domov běloruského reprezentačního družstva, kandidát na pořadatelství finále Evropské ligy 2018.“ Když ale fotbalový fanoušek na slavný stadion přijde, zjistí, že na něm Dinamo ani běloruská reprezentace v probíhající sezoně už zřejmě nehráli. Hřiště plné pampelišek, půlka tribuny zbouraná, zbytek bez sedaček, všudypřítomný plevel. Asi jako kdyby Brno lákalo turisty na stadion Za Lužánkami…





Snídaně v našem hotelu není na švédských stolech, nýbrž se každému hostu nosí zvlášť. Každý strávník dostane postupně na malých talířcích vše, co by mohlo ležet na švédském stole, s tím rozdílem, že na švédském stole by si vzal jen to, co chce, a takhle mu přinesou všechno, ať to chce, nebo nechce. Je to výhodné po všech stránkách – trvá to déle, způsobuje více zmatků a vyžaduje více zaměstnaných číšníků a více nezaměstnaných dozorců, kteří číšníkům ukazují, co a kam nosit.

V dresu jakéhokoli národního týmu jste pro Bělorusy velkou atrakcí. Polovina Minsku se s vámi chce fotit, minimálně polovina z toho nemá tušení, číže dres to máte na sobě. Fotí se s vámi dokonce i ochranka na stadionu, která se slovy „počkej, s Čechem ještě nemám“ podává mobil kolegovi od vedlejšího kontrolního rámu a pět minut do zápasu nechává fronty nervózních fanoušků před svými rámy čekat. Někteří z Bělorusů si s vámi po fotografování chtějí dres po vzoru závěru významných fotbalových klání dokonce vyměnit. Za můj červený trikot se lvem a orlicemi už jsem tak mohl dostat výměnou jednu sovětskou vlajku, podepsaný dres Dinama Minsk („Smatri, zděs treňér Sykora,“ vychvaloval svou nabídku zhruba padesátiletý Minsčan.) a koženou bundu, jejíž kvalitu jsem v šeru nemohl posoudit. Nevyměnil jsem…





Žádné komentáře:

Okomentovat